Digital

Digital

Nieuws

Big data leveren restwarmte

De Tweede Kamer wil dat de restwarmte die de vele datacentra in Nederland leveren voortaan meetelt als ‘hernieuwbare energie’. Dat zorgt ervoor dat digitalisering en het opslaan van big data een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van de opwarming van de aarde. In zekere zin.

Een onderzoek van de Dutch Data Center Association (DDA) stelt vast dat het potentieel aan restwarmte van de gehele data-industrie een CO2-reductie van 600 kiloton kan opleveren en dat is 17,5 procent van de opgave die de Klimaattafel Gebouwde Omgeving Nederland stelt. Niet mis dus!
Een onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze conclusies bevestigd. Maar het potentieel moet nog wel daadwerkelijk worden omgezet in herbruikbare warmte!

Een woordvoerder van de vereniging voor datacentra: “Het gebruik van restwarmte uit datacenters kan de energietransitie versnellen. De steeds verdergaande digitalisering zorgt voor een continue groei van de datacenter sector en dus het warmtepotentieel. Als één van de grootste datahubs ter wereld kan Nederland daarom ook internationaal een leidende rol op zich nemen.”

Bron: Dutch IT channel november 2018