Digital

Digital

Nieuws

Modern onderwijs betekent digitale vaardigheden leren

De Amerikaanse onderwijsdeskundige Diana Oblinger gaf een drukbezochte lazing bij de Avans Hogeschool en had feitelijk slechts een enkele, zeer duidelijke boodschap: “Alleen als het onderwijs snel verandert, kan het studenten en de arbeidsmarkt kwaliteit blijven bieden.”

Oblinger was jaren achtereen voorzitter van Educause, een Amerikaanse non-profit organisatie voor onderwijsontwikkeling. Liefst 2400 hogescholen en universiteiten wereldwijd zijn verbonden aan deze organisatie. Ook werkte Oblinger voor grote bedrijven als Microsoft en IBM.

Oblinger bleek erg gecharmeerd van de Avans Innovative Studio: “De studenten zijn vrij van roosters en werken met meerdere opleidingen samen. Dat is een voorbeeld van hoe het moet. We moeten af van het denken in systemen als opleidingen en curricula. Het onderwijs moet in kleinere eenheden aangeboden worden. Met meer ruimte voor de kennis en creativiteit van studenten.”

Een belangrijke rol daarin speelt, volgens Oblinger, samenwerken met robots. Het toekomstgerichte onderwijs kent vier belangrijke aandachtspunten:

  • Digitale geletterdheid: iedere werknemer moet om kunnen gaan met digitale middelen;
  • Onderwijs op maat: gericht op de persoon en beschikbaar op het tijdstip dat de student kiest.
  • De juiste vaardigheden bij: afgestudeerden moeten communicatief zijn, in teams kunnen werken en creatief problemen kunnen oplossen.
  • De kennis op peil houden met blockchaintechnologie.

Bron: Avans.nl november 2018