Digital

Digital

Nieuws

Microsoft kan uw toetsaanslagen tellen

Het gebruik van Microsoft Office levert ‘alarmerende’ privacyrisico’s voor de Rijksoverheid op. Dat schrijft Privacy Company op basis van een onderzoek dat het bedrijf heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Privacy Company heeft de resultaten vastgelegd in een zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA). Kern van de bezwaren in het onderzoek: Microsoft verzamelt en bewaart nu op grote schaal persoonsgegevens over het gedrag van individuele werknemers en informeert hen daar niet actief over. Het gaat dan overigens vooral over het individuele gebruik van Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Niet over de inhoud van allerlei communicatie.

300.000 werkplekken bij de ministeries, de Belastingdienst, de politie, de rechtspraak en zelfstandige bestuursorganen zijn uitgerust met een Office-pakket.

De Privacy Company adviseert overheidsdiensten om een eigen assessment uit te voeren en maatregelen te nemen. Uiteraard biedt het bedrijf zelf zulke assessments aan.

Bron: Telecompaper november 2018