Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering Belgische rechtspraak is een makkie

De Belgische justitie wil graag een versnelling in de digitalisering van de gerechtelijke keten, maar zal die niet zelf realiseren. Minister van Justitie Koen Geens heeft geen zin in een openbare aanbesteding en geeft de regie aan de beroepsgroepen: notarissen, deurwaarders en advocaten. Dat schrijft de website Doorbraak.be.

Wel verordonneert de minister een en ander op vrij straffe wijze. Zo liet hij op 16 oktober bij Koninklijk Besluit bekendmaken dat vanaf 17 oktober advocaten hun digitale stukken aan de rechtbank moeten plaatsen in de applicatie Diplad. Gebruik daarvan kost geld en dus zijn veel advocaten (net gewone mensen) woedend.

Het Koninklijk besluit lijkt de digitalisering te bevorderen, maar daarbij vergeet je al snel de gratis uitweg die advocaten hebben. Ze mogen ook kiezen voor ‘neerlegging op papier binnen de openingsuren van de griffie’. Doorbraak.be: “Zoals in de 19de eeuw.”
Daarmee voorkomt de minister een rechtszaak wegens monopolievorming, maar helpt hij de digitalisering eerder achteruit dan vooruit.

Dat laatste is trouwens ook nog maar de vraag, want als de stukken op papier worden bezorgd bij de rechtbank, hoeven de rechters zelf de stukken niet meer te printen. Gemak dient de rechter (net een gewoon mens).

Kortom: de digitalisering van de rechtspraak in België kent dezelfde obstakels als die in Nederland. Je komt onderweg mensen en meningen tegen.

Bron: Doorbraak.be oktober 2018