Digital

Digital

Nieuws

Ook jongeren zijn de dupe van digitalisering

Tot nu toe dachten we dat vooral ouderen de dupe waren van digitalisering: vanaf een bepaalde leeftijd (28) is het lastig om met snelle veranderingen om te gaan. Het Financieele Dagblad stelt dat ook jongeren slachtoffer worden van robotisering en kunstmatige intelligentie: leuke baantjes als een krantenwijk lopen, afwassen in de horeca en pizza’s bezorgen bestaan binnenkort niet meer.

Digitaliseringsexpert Louis Reinders (28) laat er in Het Financieele Dagblad zijn licht over schijnen. En hij zaagt meteen aan de stoelpoten van Digital: “Digitalisering begint onderhand een gezapig onderwerp te worden. Iedereen praat elkaar na en nieuwe perspectieven hoor je weinig.”

Ook Louis vindt dat meer aandacht moet uitgaan naar de gevolgen van digitalisering voor jongeren die immers de toekomst van het land zijn. Die jongeren kennen het begrip digitalisering vaak niet eens: “Ze hebben digitale technologie per definitie geïnternaliseerd in hun leven, ze weten zelfs niet beter.” Daarom hoeven we ons ook geen enorme zorgen te maken: “De nieuwe generaties jongeren zijn getrainde autodidacten. Nieuwe software maken ze zich snel eigen. Dat maakt hen uitermate geschikt om hand in hand met nieuwe technologie uitdagender werk te doen dan voorheen.”

Wie wel moeten veranderen, zijn de werkgevers: “Traditionele werkgevers benutten niet het volle potentieel van deze nieuwe generatie.” Ze spelen de ouderwetse wereld digitaal na en leren hun jonge medewerkers zo de verkeerde vaardigheden.

Moet iets gebeuren?
Verder dan wat gepruttel over programmeeronderwijs komt Louis niet.

Bron: Het Financieele Dagblad oktober 2018