Digital

Digital

Nieuws

Kosten ICT per burger stijgen

De gemiddelde ICT-kosten per inwoner voor gemeenten zijn in 2017 flink toegenomen. ICT-toepassingen van de gemeenten bedragen nu gemiddeld 82 euro per burger, een stijging van drie euro. De stijging is een gevolg van de scherpere eisen aan informatiebeveiliging en privacy.

Dat schrijft AG Connect op basis van het onderzoek ICT Benchmark Gemeenten 2018 van M&I/Partners. Opvallend is dat burgers in grote steden gemiddeld tien procent duurder uit zijn dan inwoners van kleine gemeenten.

De stijging van de kosten is structureel, verwachten de onderzoekers: “Veel gemeenten zijn nog bezig met het inrichten van hun informatiebeveiliging en ook transformaties als de nieuwe Omgevingswet en datagestuurd werken zullen een blijvend beroep doen op de informatieadviesfunctie.”

Ook de kosten voor het ICT-personeel blijven stijgen: gemiddeld wordt 41 euro per inwoner betaald voor personeelskosten. Meer personeel wordt ingezet op informatiebeveiliging en privacy en gemeenten huren steeds meer en steeds schaarsere ICT-externen in. Een onderzoeker: “De krapte op de arbeidsmarkt voor deze functies vraagt van gemeenten om óf meer personeel te gaan inhuren óf om aantrekkelijker te worden als werkgever.”

Bron: AG Connect september 2018