Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering spoorwegen kost miljarden

De Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER) heeft tien miljard euro extra nodig voor realisatie van het transport-subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF). Dat programma moet de invoering van het veelbesproken treinbeveiligingssysteem ERTMS ondersteunen. Als het geld er niet komt, loopt het project vertraging op. En risico’s voor de veiligheid.

De CEF is het belangrijkste financieringsinstrument voor spoorprojecten. Het zal in de nieuwe financieringsperiode (2021-2027) 9,6 miljard euro toewijzen aan projecten voor ‘slimme, duurzame, inclusieve en veilige mobiliteit’. Digitalisering valt daaronder.

foto Wilbert Hoffstädt

Een woordvoerder van de CER: “Dat bedrag is nog te klein. De spoorwegsector schat dat er ten minste 15 miljard euro nodig is. Dit geld moet uit de EU-begroting komen. In het geval van spoorvervoer zal een ontoereikende CEF-begroting de uitrol van ERTMS vertragen en de creatie van een slim, duurzaam, efficiënt, veilig en beveiligd vervoerssysteem in Europa in gevaar brengen. Wij zouden het positief vinden als het Europees Parlement een sterker standpunt zou innemen.”

Bron: Spoorpro.nl september 2018