Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering is transitie

Veel mensen reageerden in de herfst van vorig jaar teleurgesteld op het ontbreken van een apart hoofdstuk in het regeerakkoord gewijd aan de digitalisering van de samenleving. Daarom maakte het kabinet een inhaalslag en presenteerde aan het begin van de zomer de Nationale Digitaliseringsstrategie. Daarin: 24 speerpunten voor de digitalisering van Nederland.
Niet langer is digitalisering een technische ontwikkeling die alleen de economie raakt… het is een geheel van gevolgen voor onze manier van leven, voor mensen die digitaal op weg geholpen moeten worden, voor digitale veiligheid, noem maar op.

Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut, stelt vast dat er nu wel 24 belangrijke punten zijn waarop het kabinet van veel van andere partijen verwacht. De politiek kan het niet alleen. Er is een nieuwe samenwerking nodig tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Publiek-private samenwerking dus.

“In vrij korte tijd zijn politici en overheden digitalisering als transitievraagstuk gaan zien. Allerlei organisaties, lokaal en landelijk, van ziekenhuizen tot de rechtspraak, en van de politie tot basisscholen, oriënteren zich op de vraag wat digitalisering in hun praktijk en ons dagelijks leven betekent. Daar gaat het uiteindelijk om.”

Bron: Het Financieele Dagblad september 2018