Digital

Digital

Nieuws

Evangelie van Smart City naar alle gemeenten

De VNG gaat de vijf grote Nederlandse gemeenten die nu al veel investeren in alles rond het concept ‘smart city’ actief ondersteunen. De vereniging van Nederlandse gemeenten wordt de drijvende kracht achter het uitvoeren van de NL Smart City Strategie zal daarvoor de actie-agenda opstellen. “Het doel is om de beweging vervolgens verder uit te breiden naar andere gemeenten.”

De gemeenten die Smart City al pushen, zijn Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Rotterdam. Smart City richt zich op verbeteren van de leefbaarheid van steden en benutten van economische kansen. Vragen die men zich stelt zijn bijvoorbeeld:

  • Kunnen we omgaan met de gevolgen van digitalisering voor de samenleving en de stad?
  • Hoe gaan we om met de groei van steden?
  • Hoe houden we de infrastructuur, voorzieningen, publieke diensten, afvalverwerking, gezondheidszorg, publiek transport, mobiliteit en bereikbaarheid op orde?

Smart City is verdeeld in thema’s, waarbij elk van de vijf grote gemeenten nu de trekker van een thema is: Smart Mobility (Eindhoven), Safety & Security (Den Haag), Healthy Urban Living (Utrecht), Circularity (Amsterdam) en Sustainability (Rotterdam).

De verdere verspreiding richt zich in eerste instantie op de veertig grote steden in Nederland.

Bron: Binnenlands bestuur september 2018