Digital

Digital

Nieuws

Koning geboeid door digitalisering

Koning Willem-Alexander is niet alleen koning, maar ook geschiedkundige - een opleiding immers waarmee je elk beroep, mits niet te technisch, succesvol kunt uitvoeren.
Onlangs ging hij op werkbezoek bij de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW), een klant van Digital. Hij kreeg een rondleiding zodat hij met eigen ogen kon zien hoe de digitalisering huishoudt in de wetenschap. Want ook de geesteswetenschappers moeten instrumenten bouwen om kennis uit gegevens te halen, vertelde zijn rondleider.
Een voorbeeld: onderzoekers van het Huygens Instituut (dat ressorteert onder de KNAW) wilden onderzoeken wat een tekst literair maakt. Ze vroegen het aan 14.000 lezers en gebruikten geavanceerde digitale technieken om de veelal subjectieve resultaten te objectivceren. Een woordvoerder: “Dan zie je hoe het literaire karakter van teksten afhangt van de lengte van zinnen, de woordenschat en het label dat de uitgever erop plakt. Ook zie je dat teksten van een man eerder als literair worden beoordeeld dan die van een vrouw.”

De koning was behoorlijk onder de indruk.

Bron: Trouw september 2018