Digital

Digital

Nieuws

Zal kunstmatige intelligentie ons te pakken nemen?

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) krijgt steeds meer invloed op ons leven, al zien de meeste mensen er nog weinig van. Kunstmatige intelligentie brengt enorme voordelen (innovatie) en enorme gevaren (veiligheid, ethiek) met zich mee. Dat schrijft Emerce.

Op hoog internationaal politiek niveau staat kunstmatige intelligentie al langer op de agenda: “Het gaat om de manier waarop we met macht omgaan en machtsmisbruik voorkomen.”

Hyperintelligente computers zijn nu al in staat complexe beslissingen te nemen, vaak zonder dat de mens iets hoeft te doen. Dat baart menselijke machthebbers uiteraard zorgen.

In de praktijk zien we inderdaad nog weinig van kunstmatige intelligentie. Er bestaat een gerobotiseerde huishoudelijke hulp met de naam Alexa, maar de meeste mensen stofzuigen nog zelf.

Toch staat alles in de startblokken voor de opmars van kunstmatige intelligentie. Een belangrijke rol daarbij spelen: big data. Hoe meer gegevens worden verzameld, hoe makkelijker kunstmatige intelligentie intelligenter en dus bruikbaarder en dus machtiger kan worden.

De grootste bulk aan gegevens wordt nu al gegenereerd door vele miljoenen (in de nabije toekomst spreken we zelfs van miljarden) apparaten die zijn verbonden met het internet. Zij leveren onophoudelijk actuele informatie en zijn te beschouwen als de blauwdruk van de wereld.

We hebben straks een wereld waarin ontelbare apparaten enorme hoeveelheden gegevens leveren. Daardoor worden technologieën als zelfrijdende auto’s werkelijkheid.

Intussen vervagen de grenzen tussen mensen en testrobots. Microsoft produceerde de chatbot Tay die zichzelf na korte tijd had geleerd racistische en aanstootgevende tweets te tweeten. Een onderzoeker bij Boston Dynamics gaf een robothond een schop, waarna hij publiekelijk aan de schandpaal werd genageld als dierenbeul.

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich uiteraard ook op militair gebied, want oorlog voeren is een belangrijke hobby van de mens. Het verschijnsel killer robots – digitale vechtmachines – maakt opgang. België reageerde ethisch en maakte bekend het gebruik van die killer robots te verbieden. Als eerste en enige land ter wereld.

De mens is niet gewend het tempo van technologische vooruitgang te laten bepalen door ethiek. Als het gaat om kunstmatige intelligentie, wordt dat een interessant vraagstuk.

Bron: Emerce zomer 2018