Digital

Digital

Nieuws

Van zelfrijdende auto word je cybersick

Wagenziekte zal een alledaags verschijnsel worden op de autowegen als de volledig zelfrijdende auto gewoon wordt. Dat stelt TNO. TNO verwacht dat wel zestig procent van de inzittenden van een zelfrijdende auto last zal krijgen van wagenziekte. Een derde daarvan zal ook neigingen tot braken krijgen. De reden: passagiers in een zelfrijdende auto houden zich vooral bezig met virtueel vermaak en niet met vervoerd worden.

Als de autobestuurder zijn werk aan de auto zelf kan overlaten en gewoon passagier wordt, hoeft hij niet op de complexiteit van het verkeer te letten. Dus gaat hij andere dingen doen: het journaal kijken, een film volgen, een digitaal boek lezen of een virtual reality-bril opzetten. Allemaal zaken die de wagenziekte bevorderen… wagenziekte die volgens TNO eigenlijk ’cybersickness’ zou moeten heten: “Omdat we steeds vaker en langer aan almaar realistischer kunstmatige beelden worden blootgesteld, zullen artsen ook vaker met cybersickness te maken krijgen.”

Overigens is deze ziekte ‘een normale reactie op een niet-normale omstandigheid, waarin bewegingen centraal staan, zoals rijden, varen, vliegen en virtual reality’: bijna iedereen kan bewegingsziekte krijgen, vooropgesteld dat ten minste één evenwichtsorgaan functioneert. Alleen als geen van beide evenwichtsorganen het doet, blijf je vrij van wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte of cybersickness.”

Update! Een oud-collega van de Hogeschool Utrecht wilde hier toch wel iets aan toevoegen:
“Er is weinig “cyber” aan hoor. Reisziekte heeft te maken met je evenwichtsorganen die in je binnenoor zitten, je ogen en je hersenen. De bewegingen van je lichaam die je evenwichtsorganen registreren komen niet overeen met wat je ogen zien. Je hersenen raken van slag door deze tegenstrijdige informatie, waardoor je je beroerd gaat voelen. Op een schermpje turen is niets anders dan een boek lezen of een spelletje doen op de achterbank. Oude wijn in nieuwe cyberzakken ;-)”

Bron: De Telegraaf zomer 2018