Digital

Digital

Nieuws

Kunstmatige intelligentie is echt niet zo bedreigend

Alle bedrijven in de wereld kunnen profiteren van de toepassing van kunstmatige intelligentie. Dat schrijft Emerce. Toch blijven de investeringen achter, zeker in Nederland. Nog geen een op de twintig Europese bedrijven die geld stoppen in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, is Nederlands. Pijnlijk om dan te weten dat Europa op dit terrein ook nog eens vele lichtjaren achterligt op China en de Verenigde Staten.

Toch groeit de Europese markt voor kunstmatige intelligentie snel. De meeste Europese bedrijven baseren zich daarbij op data-analyse. Op basis van de gegevens die je een kunstmatige intelligentie voedt, ontwikkelt het algoritme zich tot een steeds slimmer denker en zelfstandiger werker. Een voorbeeld laat het transportbedrijf UPS zien. Het verzamelde en analyseerde data over de route van bezorgbusjes. Wat bleek. Als deze busjes af en toe linksaf sloegen verloren ze onnoemelijk veel kostbare tijd en benzine. Want (om maar wat te noemen) busjes die linksaf slaan, moeten vaker voor een rood licht op tegenliggers wachten.

De mogelijke toepassingen van AI zijn eindeloos, zegt Emerce. Maar dat betekent niet dat iedereen hoeft te vrezen voor zijn baan. Het OESO concludeerde onlangs dat in moderne westerse landen maar een bescheiden 14 procent van de banen wellicht wordt geautomatiseerd. Want hoe kunstmatige intelligentie zich ook ontwikkelt, mensen zijn hard nodig om de potentie van kunstmatige intelligentie volledig te benutten.

Bron: Emerce zomer 2018