Digital

Digital

Nieuws

Digitale auto maakt uw stoutste dromen waar!

Autoliefhebbers opgelet: de digitale interactieve intelligente auto komt steeds dichterbij. Dutcht IT Channel somt een aantal ontwikkelingen op.

Auto’s zijn straks, door hun ingebouwde kunstmatige intelligentie, in staat om lichaamstaal, spraaktoon en taalgebruik van de bestuurder vast te stellen, die te combineren met rijstijl en gegevens op sociale media en daarna nauwkeurig het humeur van de bestuurder vast te stellen. Om vervolgens een poging te wagen de stemming van de bestuurder te verbeteren. Als de automobilist bijvoorbeeld overstuur is, laat de auto een geurige mist in de cabine los, een soort rozig scheetje, verandert de kleuren van het interieur, verwarmt de stoel of begint een gesprek. Dankzij de digitalisering kun je dus zelfs in je auto niet meer alleen en jezelf zijn.

Toyota presenteerde onlangs een prototype van een realistischere en volledig autonome wagen, de e-Palette: een elektrisch voertuig met een lengte van vier tot zeven meter dat verschillende ladingen kan vervoeren. Deze E-palette kan voor bedrijven tijdens de spits dienst doen als pendeldienst van station naar kantoor, verderop in de ochtend als pakketbezorger, in de middag als ziekenvervoerder, om aan het eind van de dag weer te gaan pendelen. En dat allemaal zonder bestuurder. In 2020 moet het ding de markt op.

Het Chinese Byton wil al iets eerder in de tijd de Smart Intuitive Vehicle of SIV kunnen leveren. Een autonome elektrische personenauto die het bedrijf zelf noemt: “het volgende slimme device, na de smartphone”.
Het SIV wekt eigen gelijkstroom op met de Oxygen banden van Goodyear. Ook ondersteunt het SIV gegevensuitwisseling van voertuig-tot-voertuig (V2V) en voertuig-tot-infrastructuur (V2I) mogelijk. Dat is van eminent belang voor intelligente mobiliteitsbeheersystemen.

Tot slot een opsteker voor Nederlandse autoliefhebbers: een recent onderzoek van KPMG zet Nederland op de eerste plaats als het gaat om geschiktheid voor autonome auto’s. Dus al wat nieuw is, kan hier feitelijk het beste de markt op.

Bron: Dutch IT Channel juli 2018