Digital

Digital

Nieuws

Iedereen wil kunstmatige intelligentie studeren

Steeds meer jongelui willen het hippe vak van Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) studeren. Dat stellen de Nederlandse universiteiten vast. De aanmeldingen zijn dit jaar zo talrijk, dat flink geselecteerd moet worden aan de poort.

Ook studies die lijken op kunstmatige intelligentie, zoals data science en business analytics, mogen zich in enorme belangstelling verheugen. Geen enkele universiteit kan de groei aan. En dat is zuur, want nu al zijn goed opgeleide mensen op dit gebied hard nodig EN schaars. Europa loopt al flink achter op de Verenigde Staten en China, waar respectievelijk grote bedrijven en de staat fors investeren in kunstmatige intelligentie.

Een afgestudeerde AI-specialist heeft uitstekende loopbaanperspectieven: “de financiële sector, de maakindustrie en start-ups in alle hoeken van de economie schreeuwen om jongeren die de beloftes waar kunnen maken van de, volgens velen, nieuwe industriële revolutie”.

De overheid en zorg zijn ‘slapende reuzen’ die binnen een paar jaar veel AI-talent nodig hebben en nog geen idee hebben hoe die binnen te halen.

Een Amsterdamse hoogleraar: “In de zorg zijn er steeds meer data beschikbaar, bijvoorbeeld genetische profielen. Maar er is nog een wereld te winnen aan goede analyses van die data, om doorbraken in de geneeskunde te forceren.”

Bron: NOS.nl zomer 2018