Digital

Digital

Nieuws

Datavakbond wil geld voor data

Steeds meer mensen krijgen een naar gevoel bij het feit dat grote bedrijven over al hun gegevens beschikken. Hoe komen ze aan die gegevens? We zijn verleid die af te staan in ruil voor gratis diensten. Om aan deze situatie een einde te maken, worden her en der in de wereld datavakbonden opgericht.

Data (gegevens) vertegenwoordigen, een enorme economische waarde. Wie veel gegevens bezit, heeft veel macht. In de praktijk is die macht nu geconcentreerd bij een beperkt aantal bedrijven. Die bedrijven verzamelen (schrapen), bewerken en analyseren de gegevens om patronen te ontdekken en voorspellen en uiteindelijk winst te maken. Niemand verzamelt om het verzamelen zelf, behalve de verzamelaar (meestal een zonderling).

Bedrijven als Apple, Google en Facebook bestaan voor hun aandeelhouderswinst. Zij leveren gratis diensten, zoals een zoekmachine of sociaal netwerk, en wij geven hun gratis onze data. Is dat logisch?

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vond van niet. Daarom richtte hij in mei 2018 een datavakbond op. Die vakbond moet kunnen onderhandelen met de grote bedrijven over “een collectief arbeidscontract, met een redelijke beloning en goede arbeidsvoorwaarden”. En om die vakbond enige slagkracht te geven, moet de politiek zorgen voor daadkrachtige wetgeving en handhaving.

Bron: Bright.nl zomer 2018