Digital

Digital

Nieuws

Ook de microscoop weggedigitaliseerd

Ook dat mooie apparaat waarmee je diertjes honderden malen kon vergroten, heeft zijn langste tijd gehad. Philips presenteerde onlangs zijn halfjaarcijfers en toekomstplannen en blijkt hoge verwachtingen te hebben van digitalisering van de pathologie. Daardoor zou al gauw de microscoop overbodig worden. Scanners nemen de rol van dat apparaat over.

Een woordvoerder van Philips: “Laboratoria en ziekenhuizen zullen niet alle microscopen de deur uit doen, maar artsen zullen microscopen niet meer gebruiken voor diagnoses bij kanker – wat nu nog het overgrote deel van de pathologische studies uitmaakt.’

Het is niet vreemd dat Philips zich roert in deze markt, zegt de woordvoerder: “De digitalisering van weefsel lijkt op de techniek die we gebruiken voor dvd’s en cd’s. Daar bouwen we op voort.”

De scanners worden ondersteund door slimme software die beelden kan herkennen en uit tientallen of honderden glaasjes met lichaamsmateriaal een selectie kunnen maken die pathologen veel werk uit handen neemt.

In het weefselonderzoek zet Philips intussen enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar om.

Bron: FD augustus 2018