Digital

Digital

Nieuws

Cloud heeft wereld veroverd

In nauwelijks tien jaar is ‘cloud’ het bekendste begrip in de IT geworden en heeft het de wereld veranderd. Dat schrijf Winmagpro.nl.

In 2008 verklaarde Gartner dat ‘cloud computing’ de wereld volledig op zijn kop zou zetten. Dat trok de nodige aandacht van ICT’ers. Het was een gedurfde uitspraak in een tijd waarin men alleen voor mailboxen maar de cloud gebruikte. Tien jaar later kennen zelfs huisvrouwen de term cloud en vliegen begrippen als ‘werken in de cloud’, ‘digitale transformatie’ en ‘digitale volwassenheid’ je in elke voetbalkantine om de oren.

Waarom is de cloud zo groot geworden, even los van de groei van de technische mogelijkheden? Een deskundige: “De cloud biedt IT aan als stroom uit de muur. Je betaalt alleen maar voor het gebruik. In de economie stroomt het water altijd naar het laagste punt. Oftewel: de goedkoopste aanbieder van gelijkwaardige kwaliteit wint altijd.”

In tien jaar is de cloud ook onmisbaar geworden: ”Voor veel bedrijven wordt dit een principe van aanpassen of verdwijnen. De infrastructuur, veiligheid en toepasbaarheid van de cloud is nu zover dat je als bedrijf eigenlijk niet meer zonder kunt. Het werkt zoveel efficiënter, dat je als bedrijf je concurrentiepositie kunt verliezen als je niet omgaat. Werken in de cloud biedt kleinere bedrijven bovendien de mogelijkheid om een flexibele bedrijfsvoering te ontwikkelen, waarin ze minder zwaar worden afgestraft als het niet werkt. Je hebt immers niet de zware investering in IT-middelen.’

Bron: Winmagpro.nl zomer 2018