Digital

Digital

Nieuws

Kunstmatige intelligentie moet nog een paar stapjes zetten

Vakblad De Ingenieur stuurde een vertegenwoordiger naar een congres over kunstmatige intelligentie in Stockholm en die kwam terug met de simpele conclusie: “kunstmatige intelligentie komt geen stap verder als we er niet in slagen om computermodellen te maken die ons in staat stellen de wereld om ons heen te begrijpen”.

Een open deur, zou je zeggen, en meteen ook een uitdaging. Want welk mens begrijpt de wereld om zich heen?

De laatste jaren richten de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie zich vooral op het in het leven roepen van lerende computers, met name door deep learning. Maar, zegt een deskundige: “Het besef breekt door dat deep learning niet alles oplost. Lerende computers hebben te veel voorbeelden en te veel oefening nodig. Daarnaast hebben computers geen gezond verstand.”

Daarom zijn belangrijke beloften van kunstmatige intelligentie nog niet ingeloste, zoals slimme chatbots, multifunctionele huishoudrobots, intelligente digitale persoonlijke assistenten en mensachtige kunstmatige intelligentie.

De oplossing: “Machines moeten ook modellen van de wereld gaan opbouwen om een volgende stap te zetten in kunstmatige intelligentie.” Lerende computers zijn goed in het herkennen van patronen, maar intelligentie gaat om veel meer dan dat: “Het modelleren van de wereld: dat wat we waarnemen begrijpen, oorzaak-gevolg-relaties kunnen leggen, nieuwe dingen verbeelden, problemen oplossen en acties plannen.”

Daarnaast is er bij steeds meer onderzoekers aandacht voor kunstmatige intelligentie in samenhang met ethische vraagstukken.

Kunstmatige intelligentie is vooral in opkomst in China.

Bron: Deingenieur.nl juli 2018