Digital

Digital

Nieuws

In het archief is elk uur anders

Toen Arie Slob minister werd, volgde Vincent Robijn hem op als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Hij is de jongste archiefdirecteur van Nederland. En hij is groot geworden met het idee van digitaal archiveren. Geen man van het papier dus.

Robijn zelf: “Wij archivarissen hebben nog altijd het imago stoffig te zijn, maar we moeten laten zien dat we veel meer kunnen. Archiveren is tegenwoordig ict-werk. Want als een document in 2000 in Word is gemaakt, hoe houd je het dan leesbaar, terwijl Word allerlei updates uitvoert en de oude software niet langer ondersteund wordt?”

Robijn heeft zich tot doel gesteld de volledige dienstverlening van het HCO te digitaliseren. “Als jij iets uit het archief wilt inzien, moet je dat direct digitaal toegestuurd kunnen krijgen. Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan langs te komen, maar digital first.”

Daar duiken ook de eerste problemen op, namelijk die rond privacy en auteursrecht.

Het HCO is, dankzij de vele relaties die Arie Slob had, een voorloper op het gebied van het e-depot en digitaal archiveren. “Dat is natuurlijk totaal geen sexy onderwerp, dus het stond nergens op de agenda. Maar het is wel de kracht van het HCO, dus Arie heeft zijn netwerk gebruikt om het toch op de agenda te krijgen. En nu kan ik, met mijn ervaring op dat gebied, over het e-depot in gesprek met allerlei belangrijke mensen.”

De O in HCO staat wat Robijn betreft ook voor openheid: “Toen mensen hoorden dat een archivaris directeur zou worden, hebben ze gedacht dat de luiken van het HCO dicht zouden gaan. Maar dit is geen functie om opgesloten in de archieven te zitten. Elk uur is anders.”

Bron: Peperbus.nl juni 2018