Digital

Digital

Nieuws

Digitale nomaden worden mainstream

Reporter Liza Jansen van Het Financieele Dagblad reist als ‘digitale nomade’ door de wereld: altijd online, altijd aan het werk, nooit op dezelfde plaats. Het wordt een leef- en werkstijl voor steeds meer mensen, ontdekt ze. Rond het digitale-nomadenschap ontstaat ook een hele industrie.
Je hebt de Nomad Cruise, een varende conferentie voor digitale nomaden die in 2018 al voor de zevende keer plaatsvindt.
WeWork is een enorm snel groeiend bedrijf dat zich richt op de verhuur van flexibele kantoorruimte over de hele wereld.
In de reisbranche worden steeds vaker digitaal-nomadische groepsreizen aangeboden: de deelnemers kunnen dan kijken of die levensstijl hun bevalt. Reisorganisaties bij wie je terechtkunt hebben spannende namen als bij Unsettled of Flexpat. De reis gaat naar exotische bestemmingen als Taipeh in Taiwan of Osaka in Japan.
Wie een locatie-onafhankelijke baan wil, kan terecht op websites als RemoteOK, waar je meer dan dertigduizend vacatures kunt vinden. Andere sites met een vergelijkbaar doel zijn Wanderbrief en Jobattical.

Helemaal mooi maakt het digitaal ingestelde Estland het: er komt een speciaal visum voor digitale nomaden dat mensen van buiten Estland de kans geeft om 365 dagen per jaar Estland te wonen en te werken en ook nog negentig dagen per jaar vrij te reizen binnen de Schengen-zone. Las Palmas, hoofdstad van Gran Canaria, presenteert zich sinds een paar jaar als eilandhub voor digitale nomaden.

Een deskundige: “Deze nieuwe manier van leven en werken is here to stay.”

Bron: Het Financieele Dagblad juni 2018