Digital

Digital

Nieuws

Papier is dwingender, in de zomer heerst digitaal

Het papieren boek is nog steeds heer en meester op de boekenmarkt – papier geniet immers grote autoriteit (je hebt er een drukker en uitgever voor nodig) terwijl iedere onverlaat ongehinderd een digitale versie van zijn hersenspinsels de wereld in kan smijten.

Maar in de zomer leeft het digitale boek op: veel mensen luieren en lezen graag in de zomer, maar niet in eigen tuin, en digitale boeken zijn nu eenmaal gemakkelijk in grote aantallen mee te slepen op reis.

Bol.com, de grootste verkoper van digitale boeken en e-readers, bevestigt dat er van een digitale zomerpiek sprake is.

Ook een literatuur hoogleraar klinkt vrij zeker: “Voor vakanties - dat merk ik zelf ook - is een digitaal voorraadje boeken heel handig. Je hebt dan ook meer keus. Als je ze fysiek meeneemt dan zijn het er twee of drie en daar moet je het dan maar mee zien te rooien als je naar een ver en vreemd land gaat.”

Maar in de rest van het jaar leest de Nederlander toch het liefst van papier: “Een papieren boek is een object, een tastbaar bewijs van wat je gelezen hebt, het is een beetje vintage, want juist nu eens een keer niet digitaal. Een papieren boek leest makkelijker, dwingender ook.”

Bron: Trouw juni 2018