Digital

Digital

Nieuws

Nederlandse bedrijven moeten Industrie 4.0 omarmen

Nederland dreigt mijlenver achter te blijven in de huidige vierde industriële revolutie. Dat schrijft Consultancy.nl op basis van een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PwC).
Deze industriële revolutie staat in het teken van digitalisering en wordt over het algemeen Industrie 4.0 genoemd. Leidend werelddeel, schrik niet: Azië. Nederlandse productiebedrijven lopen bepaald niet voorop en willen alleen werken met technologie die zich al bewezen heeft (papier bijvoorbeeld).

Een woordvoerder van PwC: “Nederland loopt al jaren achter als je kijkt naar de snelheid waarmee de kansen die Industrie 4.0 biedt, worden omgezet in strategisch voordeel. Niettemin hebben we door onder andere onze hoogwaardige ICT-infrastructuur en topsectoren van wereldniveau een uitstekende uitgangspositie.”

PwC onderscheidde in zijn onderzoek vier soorten bedrijven:

  1. digitale beginner
  2. digitale volger
  3. digitale innovator
  4. digitale kampioen

De meeste Nederlandse managers (bijna driekwart van het totaal) beschouwt het eigen bedrijf als digitale beginner of op zijn hoogst digitale volger. Ook is het toekomstbeeld van de meeste managers vrij pessimistisch. Dat betekent feitelijk dat Nederland een crisis te wachten staat!

De Nederlandse bedrijven laten vooral kansen liggen op belangwekkende terreinen als artificial intelligence, blockchain en virtual reality. Ook robotic process automation (RPA), een opkomende innovatieve technologie voor automatiseren van op regels gebaseerde processen – zet men in Nederland betrekkelijk weinig in.

PwC vindt dat Nederlandse bedrijven hun kansen moeten grijpen: “We moeten ons richten op het gebruik van volwassen digitale ecosystemen, systemen waarin meerdere partners hun waardeketens aan elkaar verbinden middels nieuwe technologieën.

Bron: Consultancy.nl juni 2018