Digital

Digital

Nieuws

Normen werken G5 tegen

De stralingsnormen in de Belgische hoofdstad Brussel zijn zo streng dat de uitrol van 5G op de tocht staat. En juist deze veel snellere communicatietechniek zou een enorme boost kunnen geven aan de economie van de stad. Allerlei bedrijven en overheidsinstellingen maken zich zorgen. Beltug, de vereniging van IT-strategen binnen ondernemingen en overheidsinstellingen in België, voorop. Dat schrijft Computable.

België kent niet één stralingsnorm. De wettelijke stralingsnorm in Brussel veel strenger dan die in andere landen en regio’s: iets meer dan 5 Volt per meter. In Vlaanderen, dat grotendeels uit platteland bestaat, ligt de norm vier keer zo hoog. In landen als de Verenigde Staten en Canada ligt die zelfs rond de 45 Volt per meter.

Beltug begrijpt de zorgen van Brusselse politici over de volksgezondheid, maar wijst op een paradox: als de antennes die nodig zijn voor mobiel verkeer weinig straling uitzenden, worden telefonerende Belgen blootgesteld aan een hogere straling van hun eigen toestel.

Een woordvoerder: “Deze norm vormt een obstakel voor de uitrol van 5G in België en meer bepaald in Brussel. Een verhoging van deze norm is echt noodzakelijk, willen we geen economische verliezen leiden door zwakke mobiele netwerken.”

Bron: Computable.be juni 2018