Digital

Digital

Nieuws

Papier zorgt voor gezag, digitaal voor gebrek aan aandacht

In een rake column in Trouw lezen we over “het gezagsverlagende effect van digitalisering”. Treffend voorbeeld: een milieubewuste ondernemer zegde enkele jaren geleden zijn papieren abonnement op het onmisbare Financieele Dagblad op in ruil voor een digitaal abonnement. Sindsdien, zegt de ondernemer, lees ik de krant nog zelden – het is of die van minder gewicht geworden is.

Het klopt, zeggen wij… iedere dag gooien we een stuk of honderd mails ongelezen weg uit onze mailbox, maar De Volkskrant pakken we iedere ochtend nog even van de mat. Anders weten we niet wat in de wereld gebeurt.
Digitale boodschappen zijn zo gemakkelijk te verspreiden, dat ze geen enkel belang of gezag hebben. Digitalisering is de basis onder fake news. Niet voor niets is er in de wetenschap een hele tak van sport ontstaan die zich bezig houdt met de vraag: hoe voorzien we de digitale publicaties van wetenschappers van een kwaliteitsstempel?

De columnist in Trouw geeft de lezer in elk geval iets om over na te denken mee: “Misschien moeten we vaker vragen hoe het gezag van informatie samenhangt met de vorm waarin die informatie ons bereikt.”

Bron: Trouw juni 2018