Digital

Digital

Nieuws

Vlaanderen digitaliseert burgerlijke stand

De Vlaamse minister van Justitie Koen Geens wil op 1 januari 2019 een start maken met de digitale burgerlijke stand in Vlaanderen. Vlamingen hoeven dan niet meer helemaal naar het gemeentehuis te reizen om een uittrekseltje aan te vragen, maar kunnen dat vanuit huis, vanachter hun computer of tablet of met hun smartphone doen.
Het parlement keurde de wet die de digitale Burgerlijke Stand mogelijk moet maken goed. En de minister zet alles in het werk om alle documenten te digitaliseren: “We werken zo snel mogelijk aan een volledig digitale procedure,” zegt hij tegen het Nieuwsblad.

Hoe is het nu geregeld bij onze zuiderburen? Een voorbeeld. Als je in Veurne bent geboren en in Jabbeke woont en wil trouwen, moet je helemaal naar Veurne reizen (een leuk plaatsje overigens) om daar bij de rechtbank EN bij het gemeentekantoor je geboortebewijs op te halen. Als je niet bent geboren, mag je ook niet trouwen.

“Vreselijk omslachtig,” vindt de regering. En dus loopt nu een groot ICT-project om de burgerlijke stand te digitaliseren. De gegevens en archieven uit 589 gemeentelijke registers en 102 consulaire posten in het buitenland moeten erin worden opgenomen.

Als voorbereiding op de digitalisering zijn Belgen niet meer verplicht hun tweede uittreksel bij de rechtbank op te halen. De gemeentelijke versie is genoeg. Zo slaat men twee vliegen in een enkele klap. De minister: “Zo kunnen de rechtbanken zich focussen op de dossiers binnen justitie, om tot een snellere rechtspraak te komen.”

Bron: Nieuwsblad.be juni 2018