Digital

Digital

Nieuws

Het digitale vraagstuk heet: kunnen we veranderen?

Het software bedrijf Cornerstone OnDemand heeft een onderzoek uitgevoerd onder de naam Future Culture: Building a Culture of Innovation in the Age of Digital Transformation. Mooie naam, en het onderzoek is bedoeld om de naamsbekendheid van het bedrijf te vergroten. Dat lukt aardig, want zelfs Digital besteedt (met zijn honderdduizenden lezers!) aandacht aan het onderzoek.

Wat onderzocht Cornerstone OnDemand? “Het verband tussen de snelheid waarmee Europese organisaties innoveren en talent management.” Met andere woorden: het zocht een antwoord op de vraag of getalenteerde mensen het liefst werken bij innovatieve bedrijven.

En voor de hand liggende conclusie: de meeste Nederlandse bedrijven bevinden zich in een digitale transformatie (dat is namelijk de gewone toestand sinds enige jaren: never ending digital transformation) en ze hebben daar moeite mee.

Die moeite is samen te vatten als: de moeite van de mens om te veranderen. Vaak wordt gesproken van weerstand tegen verandering, alsof er bewuste weerstand is. Dat is zelden zo. Veel mensen hebben vooral moeite met de druk en de prikkels die de voortdurende verandering met zich meebrengt.

Andere uitdagingen voor Nederlandse bedrijven: vervangen van oude IT-systemen, het vinden van partners in een concurrerende wereld en een tekort aan beschikbare technologie. Nog steeds denkt men dat de IT alles kan, en misschien is dat zo, maar IT inrichten die past bij een menselijke manier van werken is een heel ander vraagstuk.

Bron: Linkmagazine.nl juni 2018