Digital

Digital

Nieuws

Duitser geniet wel en digitaliseert niet

Denktank Oeso heeft de Europese landen vergeleken op hun levenskwaliteit. Opvallend zijn de resultaten voor Duitsland. Dat land is het beste land voor zachte mensen. De kans om er slachtoffer van een misdrijf te worden is veel lager dan in andere landen. De verhouding tussen werk en privé is optimaal. En onze oosterburen genieten dag in, dag uit “ met volle teugen” van een hoge levensstandaard.

Tegelijkertijd begint Duitsland op ‘harde’ terreinen achter te lopen: de infrastructuur is verouderd, er zijn weinig digitale start-ups en het ondernemerschap buiten de agrarische sector is naadje.

Zelfs in hoofdstad Berlijn, bekende vestigingsplaats voor start-ups, is een dalende lijn van economische activiteiten zichtbaar. Daarmee verliest Berlijn terrein op landen als Nederland en België.

De Oeso waarschuwt Duitsland, want digitaal ondernemerschap is ‘cruciaal’ voor verspreiding van technologie en verhoging van productiviteit. Vooral het ‘slakkentempo’ waarin zich de technologie in Duitsland verspreidt, is zorgelijk, zegt Oeso. De digitale infrastructuur is ontoereikend en daar heeft het Duitse bedrijfsleven last van. De regering lijkt zich er nauwelijks van bewust.

Ook de overheid heeft een grote achterstand op het gebied van digitalisering en de gemiddelde loonslaaf is slecht voorbereid op het digitale tijdperk.

Bron: Financieele Dagblad juni 2018