Digital

Digital

Nieuws

Kritiek achteraf op digitalisering overheid

Tweede Kamerlid Harry van der Molen verklaarde onlangs dat de aanpak van de digitalisering van de overheid door de huidige staatssecretaris Knops een stuk slimmer en voortvarender is dan die van oud-minister Ronald Plasterk.

Van der Molen, voorheen wethouder digitale zaken bij de gemeente Leeuwarden, stelt vast dat de digitale ambities van Plasterk voor 2017 veel te hoog gegrepen waren. Daardoor hebben veel overheden – met name gemeenten - nu het gevoel dat ze digitale mislukkelingen zijn.

Laat de gemeenten zelf hun digitale koers bepalen, zegt Van der Molen. Dat is ook wat het huidige kabinet beoogt: “Er is een staatssecretaris die er een gemeenschappelijke gemeentelijke opdracht van maakt, die met elkaar dat doel wil bereiken. Dat is een andere manier dan waarop Plasterk het heeft aangevlogen. Je kan iedere keer projectjes optuigen, maar een gemeenteambtenaar die hard werkt aan digitalisering van dienstverlening is daarmee niet geholpen.”

De Rijksoverheid moet volgens van der Molen een behulpzame rol spelen als een gemeente zelf niet uit haar digitale probleempjes komt. Uiteraard moeten gemeenten zelf ook geld en tijd beschikbaar stellen voor de verdere digitalisering. Van der Molen: “Neem niet te grote stappen en maak gebruik van elkaars infrastructuur.”

Bron: Binnenlands bestuur april 2018