Digital

Digital

Nieuws

IT-ineenstorting dreigt in Noord-Holland

De it-infrastructuur van de gemeente Amstelveen is zo gammel dat deskundigen vrezen dat die deze zomer in elkaar dondert. Daarom heeft het college van B&W van Amstelveen de gemeenteraad gevraagd met spoed het bescheiden bedrag van 2,8 miljoen euro beschikbaar te stellen. Hiermee wil de gemeente onder meer nieuwe servers en betere wifi aanschaffen. Een deel van het geld komt moet worden opgehoest door de gemeente Aalsmeer die op ook gebruik maakt van de voorzieningen van Amstelveen.

Het college stelt dat het “zeer reëel is dat zich daadwerkelijk een calamiteit voordoet na 30 juni. De consequentie is zo verstrekkend, dat wij deze vanuit risico-acceptatie niet aanvaardbaar vinden. In het uiterste geval zou het zo kunnen zijn dat niemand in het raadhuis digitaal kan werken. Dat betekent dat het grootste deel van onze dienstverlening stopt. Een situatie die kan worden voorkomen door nu gericht te investeren.”

Amstelveen is al langer op de hoogte van haar digitaal penibele situatie en heeft daarvoor een investeringsagenda opgesteld. Volgen van die agenda zou evenwel de ramp niet voorkomen.

Ook andere gemeenten in Noord-Holland hebben last van de situatie: vanuit het gemeentehuis van Amstelveen wordt namelijk ook de gezamenlijke belastingheffing van Amstelveen, Diemen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel geregeld.

Bron: Computable april 2018