Digital

Digital

Nieuws

Belgische politiezone digitaliseert zich rot

De Vlaamse politiezone Waasland-Noord, niet ver van de Nederlandse grens, maakt een ‘topprioriteit’ van de invoering van digitaal werken in de organisatie.
Deze ambitie is een gevolg van vragen uit de politiek of het niet fijn zou zijn het Nederlandse voorbeeld van de ‘digitale wijkagent’ te volgen: die agent is voltijds bezig met het monitoren van sociale media, het zogenaamde ‘dark web’ en reacties op websites van kranten. En dat allemaal om te kunnen achterhalen wat leeft bij de inwoners van eigen gemeente of district.

In Waasland-Noord was al een lichte variant van de digitale wijkagent actief. Een woordvoerder: “Sinds 2011 hebben we een lokaal informatiepunt opgericht met vier medewerkers. Die volgen ook sociale media. Ze boeken ook resultaat. In Doel zijn er bijvoorbeeld aantal samenkomsten, die aangekondigd waren op Facebook, afgeblokt. Daarnaast zijn er drie ICT-medewerkers die zich onder mee bezighouden met computercriminaliteit. Verder worden er binnenkort ook nieuwe afspraken gemaakt voor Facebookgebruik, zowel professioneel als priv√©. Tot slot zijn we volop bezig met digitalisering. Tegen 2019 moet het personeel zoveel mogelijk mobiel kunnen werken.”

Waasland-Noord zal er een stuk veiliger op worden.

Bron: Het Laatste Nieuws maart 2018