Digital

Digital

Nieuws

Duitsland leert van Estland

In Duitsland is betalen met de pin eerder uitzondering dan regel. Internet is traag bij onze buren en overheidsinstanties werken liefst op papier. Duitsland is het machtigste land van Europa maar is dat duidelijk niet door een voorsprong op digitaal terrein. Sterker nog, daar loopt het land enorm achter, schrijft Trouw.

Daarom komt in de nieuwe regering Merkel voor het eerst een ‘minister voor digitale zaken’. Een woordvoerder: “Duitsland moet een succesvolle digitale natie worden.” De minister is overigens niet een echte minister, maar een staatsminister, te vergelijken met onze staatssecretaris. Haar naam: Dorothee Bär. Digitaal deskudigen en IT-bedrijven zijn laaiend enthousiast over de nieuwe minister. Ze is digitaal zeer ervaren en heeft grote ambities.

De eerste stap zal zijn het zorgen voor goede breedbandverbindingen in Duitsland. Een groot bestand versturen betekent in het Duitse bedrijfsleven nog vaak even een kwartiertje koffie drinken en dan kijken of het gelukt is.

Daarnaast moet een enorm gat gedicht worden tussen stad en platteland. Van de Duitse stedelingen beschikt bijna iedereen over breedbandinternet, op het platteland stokt de adoptie ervan bij een schamele 36 procent.

Ook is het bewustzijn van de noodzaak tot digitalisering onder het machtige Duitse midden- en kleinbedrijf erg gering: zij zitten vaak op het platteland en lopen op digitaal gebied ver achter. Maar omdat de Duitse economie sterk is, voelt men minder behoefte te innoveren. Ook staan Duitsers vaak achterdochtig tegenover internet en nieuwe technologie. Een deskundige: “De veranderingen gaan razendsnel. Dat vinden Duitsers moeilijk, gewend als ze zijn om op zeker te spelen. Als het gaat om digitaal werken, kan Duitsland zelfs leren van landen als Estland. Dat is treurig.”

Bron: Trouw maart 2018