Digital

Digital

Nieuws

Burger krijgt wettelijk recht op ondersteuning bij digitalisering

De overheid communiceert steeds vaker digitaal via MijnOverheid. Een aantal burgers mist die communicatie en dat is tegen de wet. Daarom heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken beloofd dat er een voorstel voor een wettelijk recht op ondersteuning bij digitalisering van de overheid komt.

De belofte is het gevolg van een onderzoek van de Ombudsman waaruit bleek dat niet alle Nederlanders vaardig genoeg zijn voor de Berichtenbox. Het onderzoek deed uiteraard veel leden van de Tweede Kamer naar de interruptiemicrofoon snellen. Zoals SP-Kamerlid Renske Leijten: “De overheid heeft een blinde vlek voor mensen die niet mee kunnen of willen gaan in de digitalisering, en moet een stap terug zetten.”

Kamerleden dienden een aantal moties in, onder meer over het verbeteren van de Berichtenbox door mensen die minder digitaal vaardig zijn als ervaringsdeskundigen in te huren en om digitale overheidspost via MijnOverheid.nl alleen digitaal te verzenden als mensen daar zelf een actieve keuze voor hebben gemaakt. Een soort digitale donorwet dus, maar dan anders.

Over de moties wordt binnenkort gestemd.

Bron: Security.nl februari 2018