Digital

Digital

Nieuws

Robots nog geen alternatief voor mensen

Bijna een derde van de Nederlandse bedrijven zegt een tekort aan ICT-personeel te hebben. Dat schrijft Computable op basis van een onderzoek van ABN Amro. De hoop dat tekort aan te vullen met robots is ijdel. “De veelbesproken en veelvuldig aangekondigde robots blijken nog niet klaar voor de werkvloer.” Wat wel te doen? Investeren in scholing.

Een woordvoerder van ABN: “Een magazijnmedewerker bij Amazon die zijn baan verliest vanwege automatisering, kan eenvoudigweg niet zonder opleiding programmeur worden bij het techbedrijf.”

ABN stelt vast dat het belangrijkste is dat mensen de mogelijkheid krijgen zichzelf om te scholen, want de technologische vernieuwing vraagt om nieuwe vaardigheden en deskundigheden. Eigenlijk moeten werknemers zichzelf opnieuw uitvinden om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt.

Werkgevers in sterk technologische sectoren zoeken hun personeel al buiten de landsgrenzen: chipmachinefabrikant ASML bijvoorbeeld haalde in 2017 liefst zestig procent van zijn medewerkers uit het buitenland. Een woordvoerder van ASML: “De Nederlandse vijver van technici is vrijwel leeggevist.”

Automatisering is een andere oplossing voor personeelstekorten. Soms werkt het. Chatbots die klanten te woord staan zijn al ingeburgerd. In het Hiltonhotel worden gasten verwelkomd door robotconciërge Connie. Maar in veel andere sectoren zijn gewoon nog mensen van vlees en bloed nodig.

ICT-bedrijven nemen daarbij het voortouw. En door de voortgaande digitalisering blijft ook in andere sectoren van de economie de vraag naar goede ICT’ers hoog.

Bron: Computable januari 2018