Digital

Digital

Nieuws

Digitale technologie herkent razendsnel asfaltschade

De digitalisering in de bouwwereld sprint voorwaarts. BAM Infra en de ICT Group hebben bekend gemaakt dat ze technologie hebben ontwikkeld die schade aan het asfalt van wegen automatisch herkent en classificeert. Dat maakt het voor de overheid en wegbeheerders veel simpeler en goedkoper het beheer van wegen uit te voeren. Onderhoud kan veel gerichter plaatsvinden. Met als uiteindelijke, direct voelbare voordeel: midner files.

De technologie kan razendsnel enorme hoeveelheden beelden analyseren en afwijkingen in het asfalt herkennen en classificeren: denk aan gaten, scheuren en rafelingen, maar ook aan dierlijke resten. De geanalyseerde data worden gekoppeld aan een locatie en hop! de wegbeheerder kan optreden.

Een woordvoerder van BAM: “98% van de beelden die wij binnen krijgen, is van asfalt waar niets mee aan de hand is. Door alle beelden te laten beoordelen door de zelflerende technologie kunnen wij onze mensen direct naar die plaatsen laten kijken waar wel schade aan het asfalt te zien is.”

Bron: Bouwkroniek.nl januari 2018