Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering leidt tot inbreuk op merkenrecht

Een aardig stuk van Rob Davey, hoge piet bij CompuMark, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het merkenrecht. Hij schrijft over de banken. Hoe ze zich vroeger allemaal richten op betrouwbaarheid en dus saaie en voorspelbare namen hadden. Boerenleenbank, Rabobank, Bank of Scotland.

In deze eeuw kwamen er nieuwe namen: Binck. En KNAB (omgedraaid: BANK). De sector werd speelser. En toen kwam de fintech op. Fintech? De verzamelnaam voor nieuwe bedrijfjes die software, producten en diensten maken voor klanten en banken. Banken voelden zich opeens genoodzaakt om producten én diensten aan te gaan bieden. “De noodzaak om te differentiëren in een concurrerende markt is van levensbelang geworden.”

De fintech-industrie groeit razendsnel. Overal in de wereld. Er hangt natuurlijk altijd de geur van geld omheen. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten kennen recordjaren als het gaat om het uit de grond schieten van startups in de fintech. Bedrijven die in staat zijn om te zich te bewijzen met specifieke producten. Ze leveren die niet alleen aan banken, maar zijn steeds vaker in staat banken uit de markt te drukken.

Davey staat daar niet om te juichen, niks hoor. Vanuit zijn vakgebied stelt hij vast: “De financiële sector is een drukke markt met een toenemend aantal gevallen van inbreuk op handelsmerken. Het is daarom belangrijk voor start ups om prioriteit te geven aan merknaambescherming.”

Bron: Managementsite.nl januari 2018