Digital

Digital

Nieuws

Landelijke aanpak smart city hard nodig

Hans Nouwens is initiatiefnemer van het Smart Cities Living Lab-programma dat de mogelijkheden onderzoekt voor de inzet van sensoren voor het meten van het geluidsniveau en de luchtkwaliteit in Nederlandse gemeenten. Aan het programma doen mee Rijswijk, Veldhoven, Helmond, Dordrecht, Zoetermeer, Voorburg-Leidschendam en Breda.

Iedere gemeente heeft zo zijn eigen reden om mee te doen. Zo wil Rijswijk de overlast van scholieren en studenten in kaart brengen en gegevens verzamelen om problemen met parkeren, zwerfvuil en geluidsoverlast op te lossen.

Hans Nouwens constateert dat ook buiten het programma veel gemeenten werken aan smart city-toepassingen. Dat levert veel dubbele experimenten op want verschillende gemeenten zijn los van elkaar bezig met dezelfde ideeën. Een gezamenlijke aanpak lijkt hem beter. Zo’n aanpak kan bijdragen aan het ontwikkelen van standaarden en ook kan met meer partijen goedkoper en beter apparatuur worden ingekocht.
Als gezamenlijke aanpak uitblijft, ziet Nouwens de smart city stagneren.

Maar hij heeft hoop: “Ik vergelijk het graag met de werkwijze die gemeenten nu hebben op gebied van ICT. Daar wordt steeds meer gezamenlijk nagedacht en gezamenlijk onderhandeld.’

Bron: Binnenlands bestuur januari 2018