Digital

Digital

Nieuws

Digitaal werken: zien is geloven

VolkerWessels is een vooraanstaand bouwbedrijf en dat wil het blijven. Daarom heeft het een centrum voor digitaal bouwen opgericht, DigiBase. Directeur van DigiBase is René de Groot. Zijn stelling: “Nog een paar jaar, dan is er geen papieren tekening meer te vinden in de bouwkeet. Die stelling durft met gemak aan.” VolkerWessels wil vanaf eind dit jaar al zijn bouwprojecten digitaal uitvoeren.

In de bouwwereld zie je overal digitale apparaten, maar digitaal werken is nog lang geen gemeengoed. De directeur vertelt tegen Cobouw dat DigiBase is opgericht om digitaal werken binnen een paar jaar versneld voor mekaar te krijgen. Het is onafwendbaar. Zelfs als je niets doet, werk je binnen tien jaar allemaal digitaal. Anders sluit je je van de wereld af.

Werknemers van VolkerWessels krijgen bij DigiBase in een speciaal instructielokaal training in het gebruik van technieken als GIS en reality capturing. Die trainingen bestaan op verzoek van de medewerkers: ze gaven zelf aan dat ze beter geschoold wilden worden in de digitalisering.

DigiBase doet meer. Het begeleidt ook medewerkers bij het digitaal realiseren van projecten, bij het ontwerpen in virtual reality en bij het gezamenlijk uitwerken van ‘moderne ideeën’. Ook toont het centrum waartoe digitaal bouwen kan leiden.
Zo heeft het een zeseneenhalve meter lange interactieve muur die als touch screen functioneert en die bouwteams de mogelijkheid biedt op afstand te overleggen. De gegevens die op het scherm worden getoond kunnen waar ook ter wereld op elk digitaal apparaat worden bekeken. De Groot: “Dit gaat uiteindelijk ook in de bouwkeet komen.”

Uiteraard kent ook de bouwwereld veel medewerkers die tamelijk sceptisch staan tegenover de digitalisering. De Groot tegen Cobouw: “Zien is geloven. En zien wordt hier aangevuld met beleven. Dat komt nog veel harder binnen.”

Bron: Cobouw.nl januari 2018