Digital

Digital

Nieuws

Ook de digitale rechtspraak komt moeilijk van de grond

De digitalisering binnen de rechtspraak zal minstens twintig miljoen euro meer kosten dan begroot, terwijl de begroting van het project al een paar keer eerder naar boven is bijgesteld. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak.

De digitalisering moet ervoor zorgen dat veel meer rechtszaken en bestuurlijke procedures dan nu digitaal worden afgehandeld, waardoor sneller en zonder papier kan worden gewerkt.

De begrote kosten liepen in de loop van de tijd op van 60 miljoen naar 100 miljoen naar 200 miljoen en nu komt er nog eens 20 miljoen euro bij. Het is nauwelijks uit te leggen aan de geïnteresseerde burger.

Het enige positieve wat je kunt zeggen is dat de digitalisering uiteindelijk een jaarlijkse besparing van 266 miljoen zal opleveren. Maar hoe realistisch die begroting is, we weten het niet.

De digitalisering is overigens niet mislukt. Een woordvoerder van de Raad: “Er is al heel veel bereikt. Er wordt op een aantal gebieden al digitaal geprocedeerd en daar is de toegenomen efficiëntie en kostenbesparing ook te zien.” Ook zijn enkele rechtbanken, bijvoorbeeld die van Gelderland en Midden-Nederland, al flink digitaal bezig.

Intussen is de projectkas leeg en zal de minister van Justitie moeten bijspringen om te zorgen dat de vertraging niet groter wordt en het project weer op stoom komt.

Bron: AD.nl januari 2018