Digital

Digital

Nieuws

Digitale armoede in de provincie

Nick Stevens is sinds 2017 Chief Digital Officer van de stad Groningen. Stevens is afkomstig uit Londen en woont sinds 2009 in Groningen, waar hij aan de wieg stond van een aantal ICT-startups. Daarom vroeg wethouder Joost van Keulen van Economische Zaken hem om mee te denken over de digitale toekomst van de stad. Zijn opdracht: Groningen voorbereiden op een toekomst als ‘smart city’. Hij maakt een tussenbalans op voor RTV Noord.

Allereerst, zeg Stevens, werkt hij zonder plan. Waarom?
“Het heeft geen zin om een plan te maken voor iets waarvan je niet weet hoe het eruit zal zien. De toekomst is onzekerder dan ooit en er is nauwelijks een beeld te vormen van die toekomstige werkelijkheid.”

Alles verandert zo snel, zegt Stevens, dat je doel, als je dat hebt gesteld, al ouderwets en stoffig is als je het hebt bereikt: “Wat belangrijk is, is dat we moeten leren te bewegen naar een onzekere toekomst.”

Stevens vindt bijvoorbeeld taalonderwijs onzin. “‘Tegen de tijd dat een tweejarige van nu achttien is en naar China reist, zal hij er gewoon Nederlands kunnen spreken. Een instant-vertaalapparaat zal zijn woorden direct vertalen en zijn gesprekspartner zal in het Chinees kunnen terugspreken.”

Over de digitale toekomst van Groningen is Stevens positief, maar niet iedereen kan meekomen, denkt hij: “Er blijven groepen achter. Dat geldt zeker voor Groningen, als stad en als provincie. Er is een groep die niet alleen financieel niet mee kan maar ook digitaal arm is. iPads zijn er geen gemeengoed en in hun dorp is de school niet klaar voor een digitale toekomst. Voor de mensen met de minste kansen is de toekomst een bedreiging.”

Mensen die nu werk hebben, zijn hun werk niet zeker. Overal zullen banen veranderen en verdwijnen. Stevens: “Veranderingen gaan sneller en zijn daardoor ingrijpender. Op heel veel vlakken. Kinderen van nu zullen nog een rijbewijs halen, maar hun kinderen? Met de straten vol zelfrijdende auto’s? Maar wie weet hoe lang die er zullen zijn, nu de ontwikkeling van de hyperloop is ingezet en er wordt nagedacht over drones voor openbaar vervoer.”

Voor Groningen heeft Stevens de ideeën georganiseerd in vier thema’s: onderwijs, kennis & innovatie, werk en infrastructuur. En bij al die thema’s is het belangrijkste: de veranderingen gaan sneller dan je denkt: “Ga er maar vanuit dat over vijf jaar er iets nieuws is dat hetgeen je net bent begonnen alweer achterhaalt.”

Stevens ziet een belangrijke taak voor het onderwijs, namelijk het kweken van de juiste houding en vaardigheden zodat mensen zich kunnen aanpassen aan telkens nieuwe omstandigheden.
Hoofdzaak daarbij is, vindt Stevens, dat Groningers hun bekende ‘noordelijke nuchterheid’ laten varen: “Een beetje groot denken mag.”

Ook de opdrachtgevers van Stevens zullen een nieuwe manier van aansturen moeten aanleren: “Pas over een jaar of tien zullen we weten of we iets goeds hebben gedaan.’

Bron: RTV Noord januari 2018