Digital

Digital

Nieuws

Wim boft

De gemeente Nederweert heeft het gered voor de jaarwisseling: de eerste digitale omgevingsvergunning is verstrekt. Aanvrager Wim van de Kruys was de gelukkige. Begin december kwam de burgemeester van Nederweert bij hem langs om hem zijn digitaal aangevraagde vergunning te overhandigen. Dat was overigens een eenmalige actie: andere digitaal vaardige burgers van Nederweert krijgen de vergunning gewoon digitaal binnen.

De gemeente zelf weet veel voordelen van deze werkwijze te noemen. Het gaat sneller, je ziet de voortgang, je hoeft de deur niet meer uit. Bovendien is het ontbreken van papier in het proces goed voor de redding van twintig bomen per jaar en levert het de gemeente een besparing van zo’n € 10.000 aan kopieerkosten op. Ook is minder archiefruimte nodig.

Een woordvoerder: “Door de digitalisering wordt informatie over vergunningen toegankelijker en is deze gemakkelijker terug te vinden. Ook het uitwisselen van informatie verloopt efficiënter.”

Is de gemeentelijke organisatie al klaar voor deze stap?
Een intern adviseur: “De werkprocessen worden de komende tijd aangepast aan de nieuwe manier van werken en we komen we ongetwijfeld nog enkele hobbels tegen. Het is een ingewikkeld samenspel van systemen, mensen, wetten en regels.”

Bron: Nederweert24.nl december 2017