Digital

Digital

Nieuws

Rijk investeert in meer eigen ICT’ers

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil meer deskundig ICT-personeel in overheidsdienst nemen én ervoor zorgen dat de bestaande ICT-talenten bij de overheid blijven. Daarvoor heeft zij een plan, want, zegt zij, “het ICT-werkgeverschap bij het Rijk vraagt een forse impuls”.

In 2018 zien, als onderdeel van het plan, een Rijks Academie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO) en een ICT-gilde het licht. Een Rijksbreed ICT-traineeprogramma startte al in 2017. In samenwerking met het CBS wordt een Rijks Data Science Traineeship voor jonge ‘professionals’ (letterlijk: mensen die geld verdienen met hun werk) opgezet.

Het Ambtelijke Professionaliteit Programma (ABD-APP) kent intussen een ICT-module: meer dan vierhonderd beloftevolle ambtenaren volgden die. Ministeries delen al enige tijd de CV’s van afgewezen ICT-kandidaten en een rijksbreed ICT-stagebureau staat in de steigers.

Belangrijkste redenen voor al deze activiteiten: het ICT-personeel van de overheid vergrijst én de overheid is op ICT-gebied volledig (en dat is te veel) afhankelijk van externe bedrijven. Zorgwekkend is ook het feit dat het hoger onderwijs in Nederland te weinig ICT’ers voortbrengt.

De overheid heeft de meeste moeite met het vinden van ontwikkelaars, ICT-inkopers, data-analisten en IT-veiligheidsspecialisten.

Bron: AG Connect januari 2018