Digital

Digital

Nieuws

Digitaliseren? Burgemeester eerst!

Gemeenten zijn al jaren bezig met digitaliseren van hun loketten, en dat kan best handig zijn, maar feitelijk is het nogal ouderwets. Er zijn maar weinig gemeenten ‘serieus met digitalisering bezig’, volgens topman Ulrich Ahle van FIWARE. Serieus betekent: optimaal profiteren van de meest moderne technieken en alles erop richten een ‘smart city’ te worden.

FIWARE is een open ict-platform dat zich richt op het bevorderen van ‘smartcity-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken’ en is een publiek-private samenwerking die wordt ondersteund door de Europese Commissie.

Gemeentebestuurders zijn zich volgens Ahle nauwelijks bewust van de enorme veranderingen die op gemeenten afkomen. Daarom is zijn stelling: “Digitalisering moet bij de burgemeester beginnen. Dit is zo groot en zo belangrijk, dat kun je alleen maar top-down organiseren.”

Duidelijk is hij ook over wat ‘smart’ betekent: je moet steeds, bij elke vraag die zich in je normale processen voordoet, nadenken over hoe je die vraagt met de nieuwste technologie en alle gegevens die je hebt kunt beantwoorden.

Ahle noemt de gemeente Utrecht als voorbeeld voor alle Nederlandse gemeenten: “Daar begrijpen ze heel goed waar het heen gaat en hoe digitalisering hen verder helpt.”

Bron: Binnenlandsbestuur december 2017