Digital

Digital

Nieuws

Eindelijk digitaal tentamen doen

De Radboud Universiteit (RU) neemt volgend jaar de volgende stap naar verdere digitalisering van het onderwijs. De RU start met een proef waarbij studenten bij tentamens beschikken over een laptop en niet over pen en papier.
Doen ze dat dan niet al heel lang? vraag je je af. Niks hoor. Afkijken op papier is namelijk veel lastiger dan digitaal afkijken. Daarom zijn veel hogescholen en universiteiten nog een beetje huiverig voor de digitalisering van de tentamens.

De RU heeft 578 Chromebooks gekocht en die helemaal laten inrichten om digitaal tentamens te kunnen afnemen. De laptops staan centraal opgeslagen en worden centraal opgeladen en hebben dan een batterijduur van 12 uur.
Ook als een laptop tijdens een tentamen de geest geeft, is er niets aan de hand. Een woordvoerder: “De software houdt constant bij waar de student gebleven is en slaat dit op. Als er iets misgaat, kunnen studenten zo ook meteen weer verder werken op een reservelaptop.”

Digitaal tentamineren heeft tal van voordelen. Je kunt bijvoorbeeld video- en geluidsfragmenten gebruiken. Bovendien zijn de studenten opgegroeid in een digitale wereld. Een schriftelijk tentamen past niet bij hun belevingswereld.

Een woordvoerder: “Ik heb weleens een docent horen zeggen dat hij meer tijd kwijt is aan het ontcijferen van handschriften, dan aan het beoordelen van de antwoorden.”

De RU is sowieso een digitale voorloper. De studentendossiers staan al enige tijd digitaal in een cloud en daarnaast organiseert de RU ‘proeftuinen’ voor ICT in het Onderwijs, experimenten waarmee mensen met innovatieve ideeën de ruimte krijgen om deze uit te testen.

Bron: ANS Online december 2017