Digital

Digital

Nieuws

Europese steden moeten ‘smarter’ worden

“Steden moeten ‘smart’ worden, ze hebben geen keuze. Het is bijzonder zorgelijk dat ze er zo weinig mee bezig zijn.” Dat zegt Ulrich Ahle van FIWARE, een ICT-platform geïntieerd door de Europese Commissie.

En verder: “Steden die niet meegaan in de digitalisering verliezen hun attractiviteit en kunnen niet meer de levenskwaliteit bieden die van hen wordt verwacht. Zeker als andere steden om hen heen het wel oppakken.”

Digitalisering is volgens Ahle een andere naam voor de voortdurende verandering waar alle steden in Europa mee te maken hebben. Als ze de handschoen niet oppakken, raken ze in verval. Sterker nog: “Digitalisering moet bij de burgemeester beginnen. Dit is zo groot en zo belangrijk, dat kun je alleen maar top-down organiseren.”

De eerste stap: bewustwording. Daarna: stap voor stap je processen aanpassen. Groot durven denken, want de toekomst is groots, en kleine stappen voorwaarts zetten. Ofwel: smart zijn: “Smart is dat je bij elke vraag uit je normale proces nadenkt over hoe je die met nieuwe technologie en data kan oplossen.”

Ahle besteedt ook aandacht hoe de verschillende Europese landen de digitalisering oppakken. Nederland ligt voor op Duitsland, zegt hij, maar achter op Spanje en Estland. Over de initiatieven van de stad Utrecht is hij zeer te spreken: “Utrecht begrijpt heel goed waar het heen gaat en hoe digitalisering hen verder helpt.’

Bron: Stadszaken.nl december 2017