Digital

Digital

Nieuws

China digitaliseert cultuur op grote schaal

Goed nieuws voor de liefhebbers: een groot aantal oude Tibetaanse en Mongoolse boeken is gedigitaliseerd. Monnikenwerk! zeg je dan, en inderdaad: de digitalisering is uitgevoerd door het Labrang klooster in de Chinese provincie Gansu. Er zijn intussen liefst 20.000 oude Tibetaanse literaire werken gescand, nog ongeveer 48.000 werken te gaan. Vanaf 2014 zijn 120 Mongoolse klassieke werken gedigitaliseerd uitgegeven.

Over aantallen gesproken: in China zijn 200.000 interessante Mongoolse boeken en documenten bekend. Zolang ze alleen op papier bestaan, lopen ze gevaar: verkleuring en aantasting door de schimmel. Ze zijn vaak veilig bewaard, maar daardoor ook niet toegankelijk voor het publiek. Zelfs in China vindt men dat zonde. Vandaar de digitalisering.

Opdrachtgever voor het project is het Tibetan Ancient Literature Compilation Center. Men verwacht dat het ongeveer 15 jaar gaat duren om het projectdoel – alles digitaal! – te bereiken. In China lopen tientallen projecten voor de digitalisering van het erfgoed.

Bron: Chinasquare.be november 2017