Digital

Digital

Nieuws

Gemeenten sluiten digitale weg

Sommige gemeenten hebben het helemaal gehad met allerlei verzoeken op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Een van de maatregelen die ze nemen is het blokkeren van de mogelijkheid om digitaal zo’n verzoek in te dienen. Slim bedacht, want wie kan er nog een papieren brief schrijven vandaag de dag.

De stichting Open State Foundation (OSF) is niet blij met deze ontwikkeling en roept gemeenten die terug zijn op de papieren weg op om tot inkeer te komen.

Een van de eerste gemeenten die deze stap hebben gezet, is Berg en Dal. Ook Baarn, Ten Boer, Woerden en Doetinchem doen aan papieren ontmoediging. De OSF: “Het afsluiten van deze digitale weg is onnodig en werpt drempels op voor inwoners, ondernemers en journalisten die hun recht uitoefenen om informatie op te vragen.”

Een woordvoerder van Berg en Dal brengt daartegen in dat burgers vaker misbruik dan gebruik maken van het recht op openbaarheid: “De wetten worden misbruikt door mensen die alleen uit zijn op geld. Ze willen niet echt informatie van de gemeente, maar zijn uit op vergoedingen voor proceskosten.”

Onzin, zegt de OSF: “Sinds 1 oktober 2016 is de WOB uitgezonderd van de Wet dwangsom.”

Bron: Digitaal bestuur november 2017