Digital

Digital

Nieuws

Nederlandse zorg voorloper in digitalisering

De digitalisering van de zorg in Nederland loopt ver vooruit op die van veel andere Europese landen. Veel patiëntgegevens zijn digitaal beschikbaar en in de zorg werken veel ICT’ers. Dat blijkt uit een onderzoek van HIMSS Europa waarover skipr.nl publiceert. 600 Europese werknemers in zorg en ‘e-health’ werden ondervraagd.

In Europa is intussen zo’n driekwart van alle patiëntendossiers gedigitaliseerd. Nederland en Oostenrijk hebben alles digitaal beschikbaar, in Ierland is de helft nog op papier.

De landen die achterlopen, naast Ierland zijn dat bijvoorbeeld Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Italië, hebben als voornaamste prioriteit de invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

De meeste ondervraagden zijn overtuigd van de noodzaak, waarde en kracht van zorg-ICT, maar zien ook dat er nog veel investeringen nodig zijn. Die komen er pas als op het hoogste niveau aandacht is voor ICT.

Een woordvoerder van het onderzoeksinstituut: “Lange tijd ging het vooral om het vrijmaken van voldoende middelen, maar misschien is het ontwikkelen en versterken van leiderschapsvaardigheden nog wel het belangrijkste gegeven in het onderzoek van dit jaar. Het blijkt dat e-health-professionals in toenemende mate naar een plek in de bestuurskamer streven om verandering op een heel nieuw niveau te bewerkstelligen.”

Bron: Skipr.nl november 2017