Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering verandert ook het werkleven van bouwers

In de bouwwereld is al jaren het BIM-model, ofwel het bouwwerkinformatiemodel, in ontwikkeling. Over een paar jaar zal het de standaard zijn waaraan geen enkele bouwer of opdrachtgever van bouwers (zoals Rijkswaterstaat) zich kan onttrekken.

In Cobouw een prachtig artikel over de stand van zaken van het BIM-model.

BIM is zo langzamerhand onderdeel geworden van iets veel groters, waarin prefabricage, robotisering, augmented reality, sensoren en Internet of Things samenkomen.

Een hoogleraar: “Ik zie een ontwikkeling van 3D modelleren naar BIM als een informatieplatform waarin naast 3D gegevens ook allerlei andere soorten data een rol spelen.”

Met het BIM-model kun je bijvoorbeeld heel precies en duurzaam beschrijven hoe een bouwwerk is opgebouwd, zodat je later – bij vervanging – alle materialen van het bouwwerk weer kunt hergebruiken. Het project Zuidas in Amsterdam werkt al op deze manier.

Ook wordt het steeds gebruikelijker realtime informatie over gebouwen in het BIM-model op te nemen. Dat kunnen bijvoorbeeld metingen met sensoren zijn.

Dankzij BIM digitaliseert de bouw en veranderen allerlei traditionele banen, bijvoorbeeld die van werkvoorbereiders en calculators. De hoogleraar: “Computerkracht, data en algoritmen dragen bij aan oplossingen te komen. Daardoor veranderen beroepen. Dat geldt ook voor ontwerpers. Computers kunnen steeds meer taken uitvoeren. Als dit steeds meer de dagelijkse realiteit wordt, dan heeft dat enorme consequenties.”

Geruststelling: ondanks de digitalisering blijft vakkennis onmisbaar: mens en computer zullen samen tot de beste oplossing komen.

Bron: Cobouw oktober 2017