Digital

Digital

Nieuws

ICT in de zorg nog geen feest

De ICT in de zorg werkt niet altijd naar wens en dat leidt tot gevaarlijke situaties in zorginstellingen. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een onderzoek onder zorgverleners door Ictivity, automatiseerder in de zorg.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat falende ICT weleens heeft geleid tot gevaarlijke toestanden. Denk dan aan verkeerde medicijnen of te laat ingegrijpen bij noodgevallen. De belangrijkste veroorzakers van gevaar zijn niet-bijgewerkte dossiers, versnipperde informatie en slechte digitale communicatie.

De conclusie van Ictivity is duidelijk: “Er wordt veel geld besteed aan ICT, maar aan de verkeerde zaken. Begin eens met de vraag wat medewerkers nodig hebben.” Ook in de zorg is digitalisering kennelijk nog een feestje van de techniek en blijft de gebruiker buiten beeld.

Medewerkers in de zorg moeten vaak met verschillende applicaties werken om hun taken te kunnen volbrengen. Het komt vaak voor dat ze dan ook verschillende wachtwoorden moeten onthouden. Applicaties in de zorg bevatten immers veel persoonlijke informatie en worden goed beveiligd. Veel instellingen worstelen met het feit dat gebruikersgemak die de technologie kan opleveren vaak ten koste gaat van de privacy van de patiënten.

Medewerkers in de zorg werken vaak op basis van roosters en urenverantwoording. De digitalisering daarvan heeft het voor hen ook niet gemakkelijker en overzichtelijker gemaakt.

Verder wreekt zich in de zorg het ontbreken van een goed landelijk elektronisch patiëntendossier.

Bron: Financieele Dagblad oktober 2017